Svet-Stranek.cz
Na čepu piva nejstaršího pivovaru na Moravě

aktualní zprávy:

aktualní zprávy

Aktuality z hřiště a hospůdky
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |   další > | na konec >>
11.01.2013 Hledáme sponzory

Hledáme sponzory
Hledáme sponzory na uskutečnění akce pro děti a to vystoupení
Michala Nesvadby na místním Hřišti
Pokud chcete jako sponzoři s akcí pomoci
informujte mne pomocí těchto stránek v odkazu napište nám

14.12.2012 Sváteční kouřový ležák

Sváteční kouřový ležák
Pivovary Lobkowicz potvrzují pozici inovátora v oblasti netradičních a zajímavých piv. Po několika měsících vývoje připravili sládci v Pivovaru Uherský Brod nový druh piva – Sváteční kouřový ležák. Kouřová piva (německy Rauchbier) tvoří samostatný pivní styl a na našem trhu jsou vzácností. Pivním fajnšmekrům se tak nabízí příležitost ochutnat opravdovou specialitu.

„Nakuřovaná nebo též kouřová piva se vyrábějí s podílem sladu sušeného nad kouřem z dubového dřeva, případně rašeliny. Použití rašeliny při sušení sladu je společný prvek s výrobou whisky. A právě kouř dodává kouřovému pivu charakteristické vlastnosti – velmi specifickou kouřovou až uzenou vůni i chuť,“ uvedl Lukančo Trifončovski, sládek uherskobrodského pivovaru.

Ačkoli bylo nakuřování sladu v minulosti celkem běžné, dnes se díky moderním metodám již běžně neprovádí a kouřová piva se vaří jako specialita především v okolí severobavorského města Bamberk.

Sváteční kouřový ležák je spodně kvašené pivo polotmavé barvy s převládající kouřovou vůní. V chuti je možné kromě nakuřovaného sladu najít sladové, karamelové a kávové tóny. Pivo se vyznačuje bohatou harmonickou chutí se středním až vyšším řízem a jemnou hořkostí. Obsah původní mladiny činí 12,8 % hm. a obsah alkoholu je 5 % obj. Kouřo

06.12.2012 Čertovský speciál je 16%

Čertovský speciál je 16%
Čertovský speciál je 16% pivo charakteristické ďábelsky červenou barvou, andělsky bohatou, jemně narůžovělou pěnou a mikulášsky vyváženou plností a hořkostí. Obsahuje 7,1 % obj. alkoholu a jihlavští pivovarníci jej uvařili přes 800 hl, tedy o 150 hl více než loni.

09.11.2012 ALT Bier, Svatomartinský speciál 13°

ALT Bier, Svatomartinský speciál 13°
Sládci jihlavského pivovaru připravili sváteční várku Svatomartinského speciálu - svrchně kvašeného 13° piva s přídavkem pšeničného sladu, obdobného, jaké se na Vysočině vařilo již v 16. století. Pivní labužníci jej budou moci ochutnat u příležitosti svátku sv. Martina, od pátku 9. listopadu 2012 jej bude až do vyprodání zásob čepovat na tisíc hospod v Čechách i na Moravě.

Kolem svatého Martina koluje mnoho legend, např. o tom, jak mečem napůl rozdělil svůj důstojnický plášť a rozdělil se o něj s polooděným žebrákem prosícím o almužnu, nebo jak se stal patronem hus. V našich zemích je ale sv. Martin spojen především s příjezdem na bílém koni ohlašující první sníh a také s posvícením, kdy se pekly husy a martinské rohlíky, podkovy nebo roháče a scházela se přitom celá rodina.

Ačkoliv se tohoto svátku v uplynulých letech chytili i vinaři, přeci jen jsme národ spíše pivní, a proto jihlavští sládci letos k tomuto svátku nachystali zajímavou pivní lahůdku – Svatomartinský speciál. „Lidé se mne často ptali, jak chutnalo pivo o několik století dříve. Tak jsme se s kolegy rozhodli takové pivo uvařit. Výsledkem je Alt Bier v podobě, v jaké se u nás na Vysočině v 16. století prokazatelně vařil pro měšťany a na export,“ uvedl sládek pivovaru v Jihlavě Jaromír Kalina.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |   další > | na konec >>
návštěvníků stránky
celkem91 225
tento týden148
dnes18